Kaikki Pikavipistä

pikavippi

Moni on varmasti ainakin kuullut sanan pikavippi. Joillekin kyseinen sana herättää negatiivisia tuntemuksia, sillä mieleen tulevat automaattisesti vain luottotieto-ongelmat, siinä missä toiselle pikavippi on helppo keino saada nopeasti rahoitusta. 

Mikä pikavippi sitten oikeastaan on? No, pikavippi on vakuudeton laina, jolle on tyypillistä pieni lainasumma, sekä lyhyt takaisinmaksuaika. Pikavippiä nostaessasi on tärkeää valita luotettava rahoituksen myöntäjä. Esimerkiksi swiftbanker myöntää pikavippejä erilaiseen rahoituksen tarpeeseen – voit lähettää ilmaisen hakemuksen helposti ja nopeasti heidän nettisivullaan, ja saada lainan nopeasti tilille. 

Milloin pikavippi kannattaa nostaa? 

Toisinaan elämässä sattuu ja tapahtuu silloin kun oma taloudellinen tilanne on heikko – auto hajoaa, tai kotiin tulee äkillisesti ostaa uusi kodinkone. Tällöin pikavippi on hyvä väliaikainen rahoituskeino. Pikavippi on kätevin silloin, kun lainaa tarvitsee esimerkiksi 100-1000 euroa.

Pikavipissä kätevää onkin se, että sen saa hyvin nopeasti tilille. Moni kokee lainan hakemisen vaikeana prosessina, sillä lainojen käsittelyssä voi toisinaan mennä viikkojakin. Pikavipin voi parhaimmassa tapauksessa saada kuitenkin tilille jopa samana päivänä. 

Miksi pikavipeillä on huono maine? 

Pikavipeillä on huono maine, sillä niiden rantautuessa suomeen niitä myönnettiin lähes kenelle tahansa. Lainaa pystyi hakemaan tekstiviestillä, ja se ilmestyi heti tilille – moni ei kuitenkaan tiennyt lainan kalliista koroista ja lyhyistä maksuajoista. Pikavippien vuoksi moni ajautui saamaan maksuhäiriö merkintöjä, jotka vaikeuttavat elämää vuosia. Tämän vuoksi pikavippien, kuten minkä tahansa lainan nostaessa sinulla tulee olla hyvä takaisinmaksu suunnitelma. 

Millä kriteereillä Pikavippi myönnetään? 

Saatatkin pohtia, voitko itse hakea pikavippiä. Usein kriteerit ovat hyvin rahoituslaitos kohtaisia, ja täten kannattaa laittaa rohkeasti hakemus eteenpäin, jotta saat selville, myönnetäänkö juuri sinulle pikavippi. 

Usein kuitenkin pikavipin saamiseksi on muutamia ”kiveenhakattuja” sääntöjä. Kaikki rahoituslaitokset vaativat ainakin 18 vuoden ikää, toisinaan jopa yli 20-vuoden ikää. Pikavippiä voi myös olla hankalaa saada ilman luottotietoja. Tämä johtuu siitä, että luottotiedot menettänyt kuluttaja on rahoituslaitokselle riskialttiimpi kohde, sillä taetta saada lainaama raha takaisin on vielä vähemmän. Toisinaan pikavippejä voi saada myös luottotiedottomana, mutta näissä korot voivat olla hyvin korkeat. 

Pikavipin kulut

Pikavipeissä on perinteisesti korkeammat korot, kuin pankin lainoissa. Tämä johtuu siitä, että rahoituslaitoksella on varaa pyytää lainaamastaan rahasta korkeampi hinta, koska se kykenee tarjoamaan sitä nopeammin kuin perinteiset pankit. 

Pikavippi sisältää erilaisia kuluja. Koron lisäksi siihen voi sisältyä esimerkiksi avausmaksu, tai kuukausittaisia muita tilinhoitokuluja. Sinun kannattaakin perehtyä kuluihin ennen pikavipin nostamista. Nimellinen vuosikorko on ns. lainan peruskorko, joka ilmaisee pelkästään lainan koron. Pikavippiä nostaessa kannattaa kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon, joka kertoo myös muista kuluista, ja täten ilmoittaa lainan kokonaishinnan. 

Mitä ottaa huomioon? 

Pikavippiä nostaessa kannattaa kiinnittää huomiota sopimukseen, ja sinun oikeuksiisi. Sinulla kuluttajana on oikeus perua laina 14 päivän sisään, mikäli et haluakkaan nostaa sitä. On myös hyvä kiinnittää huomiota muihin sopimuksen osiin. Kannattaa aina varmistaa, että sopimukseen kuuluu lyhennysvapaa kuukausi, sillä toisinaan elämä voi yllättää, ja sinulla ei olekaan varaa maksaa lyhennystä pois. Lyhennysvapaan kuukauden lisäksi kannattaa varmistaa, että halutessasi saat maksaa lainan kerralla pois, mikäli taloudellinen tilanne sen sallii. 

Muistathan myös valita takaisinmaksuajan, joka ei vedä talouttasi liian tiukalle. Lyhennyksen ja korkojen jälkeen sinulla tulisi jäädä varaa arjen perustarpeisiin. On kuitenkin hyvä pyrkiä maksamaan laina mahdollisimman nopeasti pois, sillä mitä pidempi lainan takaisinmaksuaika on, sen suuremmiksi voivat myös korot muodostua.