Ulkovalaisimet liiketunnistimella – mitä hyötyä niistä on?

valaisimet

Ennen olivat liiketunnistinvalot harvojen valittujen herkkua, mutta nyt niiden hinnat ovat tavallisenkin kuluttajan saavutettavissa. Eri asia kuitenkin on, onko niistä mitään hyötyä, vai ovatko ne vain pröystäilemisen ja naapurille näyttämisen väline? Voivat ne olla sitäkin, mutta ei välttämättä.

Liiketunnistinvalot voivat parhaimmillaan lisätä turvallisuuden tunnetta missä tahansa. Kun tiedät, että liiketunnistin kytkee valot päälle vaikkapa kotipihassasi pimeän syksyn aikana,  sinun ei tarvitse enää huolehtia siitä, että sinun täytyisi varoa askeleitasi pimeässä. Mutta niillä on muutakin merkitystä, josta lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

Liiketunnistimella varustettuun valoon tarvitset liiketunnistimen. Niiden anturit käyttävät erilaista tekniikkaa, joita ovat esimerkiksi:

  • Passiivinen infrapuna (PIR)
  • Aktiivinen infrapuna
  • Valosähkö
  • Mikroaalto
  • Kaksoistekniikka

Lisää tietoa valoista ja niihin käytetyistä tekniikoista voit lukea esimerkiksi täältä: https://www.nettilamppu.fi/ulkovalaisimet-liiketunnistimella/

Liiketunnistinvalot eivät välttämättä sovellu joka paikkaan

Näillä valoilla on siis selkeästi monia etuja. Ne eivät kuitenkaan ole täydellinen ratkaisu joka paikkaan. Hyviä puolia niissä on se, että ne eivät vaadi kosketusta. Iäkkäiden, lasten ja liikuntavammaisten kannalta nämä valot ovat siis erityisen helppokäyttöisiä. Kaikille, jotka tarvitsevat lisäapua kodissa ja sen pihapiirissä liikkumiseen, saavat liiketunnistinvaloista oivan apuvälineen.

Kestävän kehityksen kannalta on hyvä, että nämä valot säästävät virtaa, varsinkin tällaisena aikana kun sähkön hinta voi hyppiä korkeaksikin.  Koska ne sammuvat automaattisesti, ei ole tarpeen enää mennä katsomaan, sammutitko valot ennen nukkumaanmenoa.

Ja kuten alussa vähän jo vihjaistiin, voi näitä valoja käyttää pimeiden käytävien, terassien autotallien, kuistien ja takapihojen valaisemiseen. Tällöin ei tarvitse harhailla ja kaatuilla pimeässä turhaan. 

Varkaat älkööt vaivautuko – valot syttyvät automaattisesti

Kodinomistajille niillä on tunnettu funktio. He voivat tuntea olonsa turvallisemmaksi, kun itsestään syttyvä valo karkoittaa mahdollisia murtovarkaita. Valot kun aktivoituvat, jos joku astuu kiinteistöllesi tai liikkuu lähellä kotisi porttia tai tonttia.

Liiketunnistin valo voi tarjota siis turvallisuutta, mutta samalla niiden hallinta on vaikeampaa manuaalisesti. Siksi ne voivat aktivoitua ja sytyttää valot heti jos ne havaitsevat liikettä. Se voi olla erityisen häiritsevää yöllä kirkkaasta valosta johtuen.

Joskus taas haluaisit että ne pysyisivät päällä, mutta ne sammuvat juuri silloin kun näin haluaisit. Jos haluat pitää ne päällä, tulee sinun liikuttava. Pelkkään liiketunnistusvaloon ei ainakaan sisätiloissa kannata luottaa. Kannattaa toki muistaa kauko-ohjattavat valot, jotka estävät valoja sammumasta yhtäkkiä. Samalla ne estävät valoja syttymästä sillä hetkellä kun et sitä halua.

Ulkotiloissa taas voi tulla vääriä hälytyksiä. Jos liiketunnistin havaitsee pihallasi liikkuvan eläimen, ne syttyvät palamaan. Tähän voi kuitenkin vaikuttaa hyvällä asennuksella ja tietenkin sillä, kuinka tarkka valon tunnistin onkaan.

Valoja ja tunnistimia sisälle ja ulkotiloihin

Kannattaako siis sisätiloihin liiketunnistinvaloja asentaa? Ne eivät ole niin yleisiä kuin ulkona, mutta markkinoilla niitä kuitenkin on. Sisätilojen liiketunnistinvalot ovat yleensä LED-valoja. Hyvä kohde sisätiloissa niille on sisääntuloaukot ja kylpyhuone, jolloin ei tarvitse hapuilla valoja pimeässä.

Ulkona näiden valojen käyttö on siis yleisintä. Ne voidaan asentaa seinälle, terasseille ja niin edelleen. Olemassa oleviin valoihin on myös mahdollista lisätä jälkeenpäin liiketunnistin. Liiketunnistinvalot kuistilla ovat miellyttävä ominaisuus kotonasi, myös vieraita ajatellen. Hämärästi valaistut alueet kuten takapihat ja autotallit ovat oivia kohteita näille valoille. 

On syytä kuitenkin tarkistaa liiketunnistin ja valo aina asennettaessa ulos, sillä niiden tulee olla säänkestäviä. Kuumat ja kylmät ilmat, sade ja tuuli ovat niitä luonnonilmiöitä, joita näiden valojen ja tunnistimien tekniikka tulisi kestää.