Talviloma kotipuolessa – mitä tehdä lasten kanssa?

Jos talvilomalla ei ole varaa tai mahdollisuutta lähteä lomailemaan muualle, voi lomasta saada ikimuistoisen hauskoilla ja yksinkertaisilla vinkeillä, jotka eivät maksa mitään. Ota ja varasta (parasta) talviloman ideoita tästä artikkelista aivan vapaasti!

Jäälyhtyjä ja makkaranpaistoa

Usein lumienkelien teko jää pienillä lapsilla mieleen pitkäksi aikaa, joten tätä kannattaa harjoittaa aina kun mahdollista. Rohkeimmat tekevät lumienkeleitä suoraan saunasta lumihankeen hyppäämällä!

Myös jäälyhtyjen tekeminen on mukavaa, ja jos haluaa lyhdyistä erilaisia, kannattaa käyttää muita muotteja kuin ämpäreitä. Elintarvikeväreillä lyhtyihin saa uutta ilmettä – esimerkiksi vihreä tai punainen jäälyhty on hienon näköinen, kun kynttilän laittaa sisälle palamaan. Lyhtyjä voi halutessaan myös koristella.

Nuotion tekeminen talvella on mukavaa, kun ottaa eväitä mukaan – kuten makkaroita ja vaahtokarkkeja, joita voi paistaa ja paahtaa tulessa. Kuuma kaakao ja leivät ovat nekin maistuvia talvipakkasella.

Pulkkamäkeä ja Linnunradan katselua

Jos läheltä löytyy mäkiä, on pulkalla laskeminen erinomaisen mukavaa touhua koko perheen voimin. Kannattaa myös kokeilla jätesäkkejä, sillä niillä voi saada hurjemmatkin vauhdit.

Jos pulkkailu tai nuotioretket menevät iltaan asti, kannattaa tiirailla hetki taivaalle, jos pilvet eivät ole edessä. Tähtitaivaan katseleminen pimeässä on mukavaa ja parhaimmillaan voi nähdä omaa galaksiamme Linnunrataakin – se näkyy sumuisena haituvana keskellä taivasta. Jos kuu paistaa kovin kirkkaasti, ei tosin Linnunrataa tällöin näy.

Onko perheellä kiikarit? Jos on niin lintujen bongaaminen voi olla mukavaa lähimetsässä tai sitten ihan kotipihallakin.

Lumilinnojen tekeminen on perinteistä talviloman puuhaa, jos vain lumi on sen verran nuoskaista että lumipallojen ja lumiukkojenkin tekeminen onnistuu. Jos haluaa varmistua lumilinnan kestävyydestä, voi iltaa myöten heitellä hieman vettä päälle että lumi jäätyy yön aikana. Lumilinnojen tekemisessä tulee kuitenkin olla varovainen eikä lapsia (eikä aikuisiakaan) saa koskaan jättää yksin ja vahtimatta lumilinnojen sisälle – jos lumilinnat sortuvat, voi olla vaara tukehtua lumen alle. 

Niin ja lumisota – sekin on hauskaa, mutta käyttäkää suojalaseja, ettei lumipallon sisällä olevat mahdolliset kivet osu silmään.  

Oletko nähnyt hienoja kuvia, joissa kuuma vesi jäätyy ilmassa. Odota kunnon pakkasta, kuumenna vettä ja heitä ilmaan korkealle. Vesi tosiaan jäätyy ilmassa, mutta jos pakkasta ei ole tarpeeksi, putoaa vesi päällesi. Jos pakkasta on paljon, pidä puhelin tai kamera hollilla, niin saat ikuistettua hienon hetken.

Hiihtäminen on talvi- eli hiihtoloman perinteistä puuhaa. Veren maku suussa ei kannata hiihtää, vaan lähteä perheen kanssa leppoisalle talvilomaretkelle hitaasti. Luistelu on sekin hauskaa, kun ottaa homman rauhallisesti. Luistelukenttiä on yleensä kaupunkien ja kuntien toimesta maksutta käytettävissä. Niitä löytyy usein urheilukenttien liepeiltä. 

Maksutonta tekemistä kirjastoissa ja kotona

Talvilomalla voi myös suunnata maksuttomiin palveluihin, joita ovat esimerkiksi kirjastot ja  usein myös museot. Kirjastoissa on monesti talviloman aikaan jotain mukavaa tekemistä lapsille ja perheille, kuten vaikkapa satutunteja ja muuta mukavaa ohjelmaa.

Talvilomalla pitää myös rentoutua ja mikäs sen parempaa on, kuin katsella yhdessä elokuvia suoratoistopalvelujen kautta. Striimipalveluja ovat esimerkiksi HBO, Disney+, Netflix, Prime Video, Paramount ja Plex. Viimeksi mainittu on maksuton palvelu ja siellä ei ole suomalaisia elokuvia eikä suomenkielisiä tekstityksiä, mutta palvelun tarjonnasta löytyy vaikkapa hauskoja eläinvideoita.

Ruoanlaitto yhdessä on myös mukavaa puuhaa elokuvaillan kanssa. Tehkää itse pizzat ja antakaa lasten asetella täytteet pizzoihin – toki sovitusti, ettei pizzoista tule liian paksuja. Silloin ne eivät paistu tasaisesti ja pohja voi jäädä raa’aksi.